Op de drempel van het nieuwe jaar kijkt iedereen achterom. Soms met weemoed maar altijd met een gevoel van wat gaat het volgend jaar brengen?

Voor ons, als Quintus Volante, betekent achterom kijken ons voorbereiden op het komend jaar. We starten met het inventariseren van onze verwonderingen Onderwerp is niet wat we het afgelopen jaar met elkaar hebben gerealiseerd of wat we hebben gemist. Onderwerp is: waarover hebben wij ons verwonderd?

We doen ons best om te redeneren vanuit het “WHY” en niet vanuit het “HOW” of “WHAT”. Zonder beperkingen kijken naar datgene dat diep van binnen zit. Op zoek naar onze intrinsieke motivatie om vandaar in onze kracht te komen. Proberen het Limbisch systeem van onze hersenen te gebruiken. De kern van onze hersenen. Dat deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen, leren, motivatie, herinneringen en seksueel gedrag. Het hersendeel waar de buikgevoel beslissingen vandaan komen. Deze komen niet uit de onderbuik maar uit ons Limbisch hersendeel. De gedachte is als volgt: als we het “WAAROM” scherp hebben, komt het “HOE” en “WAT” vanzelf.

Quintus Volante deelt graag zeven van de verwonderingen die zij heeft gevonden. Kijken of we samen uit onze verwonderingen de kansen voor 2017 kunnen distilleren.

Antwoord op de vraag

In veel gevallen krijgt de steller van de vraag een antwoord. Echter heeft hij in veel gevallen bijzonder weinig aan dit antwoord. Het stellen van een vraag geeft impliciet ook aan dat de vraagsteller niet helemaal weet waar het over gaat. Als hij de kennis had hoefde hij immers geen vraag te stellen. Waarom steekt de antwoorder niet meer moeite in het expliciet krijgen van de vraag? Met verwondering hebben wij het afgelopen jaar gezien dat veel vragenstellers met een kluitje in het riet worden gestuurd en niet echt geholpen zijn met het antwoord. Actie voor 2017?

Circulair ondernemen kan ook administratief

Het afgelopen jaar hebben vijf Rabobanken in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland en daarnaast Heineken een regiostudie uit laten voeren naar “Circulair ondernemen in het Groene Hart”. In dit kader hebben zestien ondernemers de afgelopen maanden deelgenomen aan de “Circulair Economy Challenge Groene Hart”, en hierin het beste idee uitgewerkt om hun bedrijf meer circulair te maken. Een van de bedrijven was Jan van Dam Machine Transport uit Oudewater. Zij hebben hun hele administratieve organisatie op zijn kop gezet en alle papier uit het bedrijf verbannen en daarmee vele procenten rendementsverbetering behaald, waaronder 5% brandstofbesparing. Zie hoe Jan van Dam Machine Transport dit voor elkaar kreeg: https://www.youtube.com/watch?v=cvblSm_BGUo. Niet verwacht dat een efficiënte administratieve organisatie ook zou kunnen bijdragen aan duurzaamheid en dus aan de zorg voor onze kinderen. Actie voor 2017?

We verzanden in gegevens

Wie kent het lijstje niet; gegevens – data – informatie. We gaan van ongestructureerd naar gestructureerd. Maar velen komen niet eens toe aan het structureren van gegevens tot informatie. We hebben te maken met een overload van mail, Twitter, LinkedIn, Facebook, etc.. Dit nog afgezien van de rapportages die we dagelijks krijgen voorgeschoteld. Het voordeel is dat we veel kunnen afwerken op onze telefoon, maar het etentje of bezoek aan vrienden of samenzijn in de kroeg wordt er niet gezelliger van. Voor de zakelijke rapportages kan een rapportencatalogus uitkomst bieden. Wij hebben deze bij diverse klanten met succes geïmplementeerd, maar voor de andere vormen van communicatie komen wij niet verder dan verwondering. Wie kent de oplossing en kansen? Actie voor 2017?

Masterdata kan 70% van de transactiedata verzorgen

Dagelijks worden allerlei gegevens ingevoerd in uw systemen. Wij hebben voor een klant een onderzoek gedaan hoe vaak dezelfde gegevens opnieuw ingevoerd moeten worden. Dit was verbazingwekkend veel. Wij hebben geconcludeerd dat 65% van de data voor het invoeren van transacties kan komen uit masterdata. We definiëren masterdata als data welke u op meerdere plaatsen en meerdere keren gebruikt. Het lijkt er op dat we geen tijd willen besteden met het op orde brengen van masterdata maar dat we wel bereid zijn veel tijd te steken in het opnieuw invoeren van data. Met alle gevolgen van fouten en tijdverlies. Actie voor 2017?

Waan van de dag

We weten allemaal dat stilstand achteruitgang is, maar zijn niet bereid om iedere dag een kwartier te gebruiken om vanaf morgen 1 minuut van onze tijd te besparen. We kennen ook allemaal het verhaal van de Koning en het schaakbord. Als dank voor het uitvinden van het schaakspel bood de koning de uitvinder elke beloning. De uitvinder vroeg het volgende: één rijstkorrel voor het eerste veld van het schaakbord, twee rijstkorrels voor het tweede, vier voor het derde, acht voor het vierde, enzovoort – tot het vierenzestigste en laatste veld bereikt zou zijn. De koning stemde lachend in met een schijnbaar zo eenvoudige beloning. We kennen allemaal de hoeveelheid rijst op het vierenzestigste veld. Waarom krijgen we het niet voor elkaar om te komen tot een zichzelf verbeterende organisatie waarbij de verbetering van binnenuit komt? We rennen ons rot en de waan van de dag regeert? Actie voor 2017?

Vergaderen kost meer dan 60 miljard per jaar

Wij, Nederlanders, staan bekend om het vergaderen. De helft van de vergadertijgers vindt het geweldig en de andere helft baalt er van. We hebben het afgelopen jaar ook al kennis gemaakt met vergaderen bij een klant waar iedereen in de vergadering achter zijn notebook gebogen zit en alleen mee doet als het hem of haar beliefd. Het wel of niet vergaderen willen we niet ter discussie stellen, maar wel het hoe. Hebt u al een gedacht aan staand vergaderen, het uitdelen en opvolgen van voorbereiding’s taken, het notuleren van beslissingen en actiepunten en het opvolgen hiervan. Wij hebben voor een klant een vergader-workflow applicatie voltooid.  Idee is te vinden op www.decisioplaza.nl. Actie voor 2017?

Brexit en Trump

De grootste verrassingen uit 2016 zijn toch wel het potentiele vertrek van de Britten uit de EU en de verkiezing van Donald Trump. Iedereen zoekt naar verklaringen en vreest het ergste voor maart 2017. De beste verklaring die wij hebben gelezen is die van Eelco Runia. In de NRC van zaterdag 17 december schreef hij ”Het ancien regime zag de revolutie ook niet aankomen” https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/16/het-ancien-regime-zag-de-revolutie-ook-niet-aankomen-5825004-a1537071 Een aanrader. Wij willen u het laatste van alinea van het artikel niet onthouden. Hieruit blijkt dat ons limbisch brein werkelijk aan zet is.

Trumps geneigdheid gokjes te wagen, appelleerde aan een overeenkomstige drang bij het electoraat. Er waren natuurlijk echte Trump-diehards, maar een groot deel van de kiezers had sympathie voor Trump noch Clinton. Velen besloten uiteindelijk Trump toch het voordeel van de twijfel te geven en kozen zelfs tegen hun eigenbelang in. Een Democratische campagnemedewerker die probeerde mensen ervan te weerhouden op Trump te stemmen riep bezwerend: „Trump will not bring your job back.” Waarop, zo meldde de Washington Post, verbluffend vaak als antwoord kwam: „I just want change so much.” Of denk aan de jonge Griekse vrouw, op het hoogtepunt van de schuldencrisis: „Je komt op een punt dat je wilt dat er iets gebeurt. Desnoods een ramp.”

Deze blinde drang tot verandering, los van het welbegrepen eigenbelang, is kenmerkend voor sublieme historische gebeurtenissen. It’s the stuff revolutions are made of.

7 verwonderingen die voor ons basis zijn voor het creëren van kansen voor 2017? Wij wensen u, en uw dierbaren, alle goeds voor 2017. Laten we vooral verwonderen en deze verwonderingen omzetten in kansen. Graag horen wij uw verwonderingen ter inspiratie.

Rest ons niets meer dan u een succesvol 2017 toe te wensen.