Dertien Jaar geleden mocht ik op uitnodiging van een leverancier mee naar de Formule 1, ofwel FIA Formula One World Championship, op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Een geweldige ervaring. Op zaterdag naar de training en een bezoek aan de pitstraat en op zondag de race gevolgd vanaf de A-tribune aan het einde van het rechte stuk in de eerste bocht. Wat een circus. Dit was de tijd dat Michael Schumacher met Ferrari superieur was en ook de race won. Jos Verstappen kwam als 12e over de streep met zijn Minardi Cosworth V10.

Nu we in 2016 Max zien racen, vragen we ons af waarom Jos als 22e eindigde in het eindklassement van het seizoen 2003 en Max in het huidige seizoen beduidend hoger zal eindigen. Beiden begonnen voor hun tiende verjaardag met karten en beiden hebben benzine door hun aderen stromen. Nog een overeenkomst: beiden zijn briljant als het regent. In de vrije training van de Grand Prix van Frankrijk reed Jos Verstappen in de Minardi de snelste tijd en tijdens de regenrace van Brazilië streed Jos lang mee om de podiumplekken. Toch was het voor mij na het zien van de Grand Prix van Spanje in 2003 snel duidelijk waarom Jos niet ver zou komen.

De Ferrari bestuurt door Schumacher kwam na het rechte stuk vol de eerste bocht in. Eerst volop in de remmen en daarna zo snel mogelijk weer vol op het gas. De Ferrari giert de toeren in en klinkt als een naaimachine. Even later komt Jos bij de bocht. Bij het vol gas geven, klinkt er een pruttelend geluid uit de Cosworth V10. Je hoort dat de motor niet oppakt en snapt dan ook dat er geen houden meer aan is. De combinatie Mens, Proces en Systeem werkte niet. Dit verschil is er ronde na ronde. De verdere geschiedenis is dat Jos Verstappen aan het eind van het seizoen gefrustreerd de Italiaanse renstal verliet.

U vraagt zich ongetwijfeld af: waarom nu deze bespiegeling? Allereerst omdat morgen het Formule 1 seizoen afgesloten wordt en het spannend wordt of de Redbull boys nog roet in het eten kunnen gooien bij de heren Rosberg en Hamilton. Als Hamilton goed in zijn spiegels kijkt en zorgt dat de Redbull boys op het podium komen kan hij Rosberg afhouden van het kampioenschap.

De tweede reden is om aan te tonen dat als het complete plaatje niet klopt, het geheel nooit “State of Art” wordt. Het bouwen van het systeem voor de financiële besturing van uw organisatie steun op Mens, Proces en Systeem. Evenwicht in deze verhouding is essentieel. Vaak zien we een ondergeschoven kind. Zaak dus dat u het geheel in onderzoek neemt. Zorg dat u weet waar u staat op elk van de drie aspecten. Het volledige inzicht geeft u vanzelf de aanwijzingen hoe nu verder. Een ontwikkelpad kan dan eenvoudig worden gedefinieerd. Het is vaak niet een weg van meer geld maar de kunst om het beter te besteden.

Enkele aanbevelingen:

Mens

o  Zorg dat uw mensen zich blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang en als mensen uw organisatie “uitgroeien” straalt dit altijd goed af op uw bedrijf.

o  Krijg inzicht in de competentie van uw mensen. Maak hierbij onderscheid tussen competenties die uw collega’s kunnen leren en competenties welke niet of slecht aan te leren zijn. Misschien moet u bij het aanname beleid meer naar de competenties kijken van de als tweede genoemde soort.

Proces

o  Een proces zonder eigenaar is geen proces. Blijf investeren in effectieve processen. Een goed eenduidig proces versimpelt uw organisatie en geeft haar daarmee snelheid. Snelheid betekent voorsprong en voorsprong leidt tot overleving in onze snel veranderede samenleving.

o  Zorg dat processen worden ondersteund door goede masterdata. Elk gegeven dient eveneens een eigenaar te hebben en duidelijk moet zijn welke data leidend en welke data volgend zijn.

Systeem

o  Zorg dat uw processen worden ondersteund door standaard programma’s. Laat u niet verleiden tot maatwerk in de standaard applicaties. De implementatie van nieuwe versies wordt daarna een lijdensweg. Zorg dat de gewenste aanpassingen worden gerealiseerd met behulp van een BPM workflow tool. Dit tool kan ook dienen als de smeerolie tussen uw systemen. Een systeem dat alles kan is uit de tijd.

o  Zorg dat uw rapportage wordt gebaseerd op brondata uit uw core-systemen. Zorg dat alle data ook uiteindelijk in deze systemen terecht komen. Rapporteer met behulp van een BI tool en voorkom dat er manuele correcties worden gemaakt met behulp van een spreadsheet programma. Deze laatstgenoemde categorie programma’s zijn goed voor ad-hoc zaken maar niet voor uw rapportage. Zorg dat u discussie over de juistheid van rapportage vermijdt zodat u zich kunt toeleggen op het nemen van beslissingen.

Ik hoop dat u morgen een spannende wedstrijd te zien krijgt.